Tromesečni profit "Tojote" smanjen za 77 procenata

Bez autora
May 12 2011

Tromesečni profit japanske "Tojote" smanjen je za 77 procenata posle martovskog katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su prekinuli lanac sanbdevanja autodelovima na severu Japana, drastično ugrožavajući domaću i inostranu proizvodnju automobila.Proizvođač popularnog hibridnog "prijusa" nije želeo da izađe sa procenom kretanja u ovoj fiskalnoj godini do marta 2012, navodeći neizvesne izglede zbog toga što će proizvodnja biti ugrožena nestašicom delova.

Tromesečni profit Tromesečni profit japanske "Tojote" smanjen je za 77 procenata posle martovskog katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su prekinuli lanac sanbdevanja autodelovima na severu Japana, drastično ugrožavajući domaću i inostranu proizvodnju automobila.

Proizvođač popularnog hibridnog "prijusa" nije želeo da izađe sa procenom kretanja u ovoj fiskalnoj godini do marta 2012, navodeći neizvesne izglede zbog toga što će proizvodnja biti ugrožena nestašicom delova.

"Tojota" očekuje da će ove godine zbog prirodne katastrofe izgubiti poziciju najvećeg proizvođača kola na svetu i da će je prepustiti američkom "Dženeral motorsu" (GM).

Kompanija je juče objavila da je profit od januara do marta pao na 25,4 milijarde jena (314 miliona dolara), sa 112,2 milijarde jena u istom periodu prethodne godine.

U čitavoj fiskalnoj godini koja je okončana marta 2011, "Tojota" je, međutim, udvostručila zaradu, što pokazuje da je japanska auto-kuća bila na putu oporavka iz krize masovnih opoziva većeg broj modela zbog različitih tehničkih problema, do trenutka kada je zemlju pogodio katastrofalni zemljotres 11. marta.

Ali, "Tojota" je najavila da će oporaviti proizvodnju ranije nego što se očekivalo, korišćenjem drugih fabrika i pronalazeći zamenu za ugrožene snabdevače delovima.

Umesto krajem godine, "Tojota" je juče saopštila da će unapređenje proizvodnje početi u Japanu od jula ove godine, a do avgusta u inostranstvu, ali da se potpun oporavak ne može očekivati do kraja 2011. U fiskalnoj godini do marta 2011 "Tojota" je prodala 7,31 miliona vozila, za oko 71.000 kola više nego godinu ranije. Kompanija je prestigla američki GM na liderskoj pozici po prodaji kola u svetu 2008. godine, koju je GM držao od 1932. Od janaura do marta "Tojota" je isporučila 1,79 miliona vozila u svetu, što je manje od GM prodaje 2,23 miliona i isporuka nemačkog "Folksvagena" od 1,99 miliona kola.

Predsednik "Tojote" Akio Tojoda izjavio je da trenutno nedostaje oko 30 različitih delova za automobile, premda je to izvestan napredak u odnosu na raniji manjak 150 komponenti. "Tojota" se nada da će do juna uspeti da obezbedi 70 odsto proizvodnje u odnosu na nivo pre zemljotresa.

Kompanija je od janaura do marta smanjila ukupnu prodaju za 12 odsto, na 4,6 biliona jena (57 milijardi dolara).

Isporuke automobila smanjene su u Severnoj Americi, Japanu i Evropi, ali rast prodaja zabeležen je u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik